Barion Pixel
Hívjon - írjon, kérdezzen bátran! Segítünk!!! Telefon: +36302780461 E-mail: info@tuzfiaibolt.hu

Locsolótömlő, kerti tömlő, slag leírása

 

A mai felgyorsult életünk sajnos nincs jól értelmezve, eladunk, veszünk, fogyasztunk, boldogok vagyunk. Boldogok vagyunk? Mit nevezünk boldogságnak? A bennünket körülvevő, újságok, szórólapok, reklámok, filmek mind azt sulykolják belénk, hogy vedd meg ezt, vagy azt és nem leszel kövér, sovány, mindent egy helyen, vagy ettől elmúlik a depressziód, tehát boldog leszel.
John Lennont kérdezték meg kisiskolás korában arról, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Azt mondta, boldog. Nevettek rajta, és azt mondták neki, hogy félreértette a kérdést, ő azt válaszolta, nem, önök értelmezik félre az életet... Hmmm
Szóval, hogy ne csak az eladásról és a vásárlásról szóljon ez a webáruház, szeretnénk egy kis érdekes olvasmányt adni Önnek, jelen esetben a kerti tömlőkről, csak úgy általában.

 


Kerti tömlő

kerti tömlő, locsolótömlő vagy egyszerűen tömlő egy flexibilis cső, amely a víz szállítására használunk. Számos megoldás áll rendelkezésre a tömlők összekötésére (tömlőtoldótömlőösszekötő, tömlővég, stb.), és a tömlő végén a víz szórására (szórófejek, amelyek a vízsugarat egy kis ponton engedik át, mondhatjuk porlasztják).
Kerti tömlők általában extrudált szintetikus gumiból, vagy lágy műanyagból készülnek, gyakran szövet betéttel erősítve, hogy nagyobb víznyomást is elbírjanak. Ezen anyagok összeházasításának eredményeképp létrejön egy sima külsejű locsolocső, mely elég erős és rugalmas ahhoz, hogy kibírja a fákkal, padkákkal és más egyéb tereptárgyakkal való érintkezést, surlódást.
Ahogy azt a neve is mutatja, általában kertben, kertészetben használjuk a locsolótömlőt növények, vagy a gyep öntözésére, de használható egyéb tereprendezési célokra, épületek, berendezések, gépjárművek mosására is. Néhány tömlő alkalmas élelmiszeripari folyadékok szállítására is, speciális anyagösszetéteükből adódóan.

Izzadó tömlő, csepegtető tömlő

Az izzadó tömlő -t úgy tervezték, hogy teljes hosszában szivárogtassa a vízet, a folyamatos nedvességben tartva a gyepet, növényeket. A csepegtető tömlő bizonyos távolságonként gyárilag beépített lyukakkal van ellátva, így nyomás alatt ezeken keresztül engedi át a vízet, mondhatjuk, csepegteti.

Szabványok és csatlakozók

A kerti tömlők a vízvételi helyhez (csaphoz, szivattyúhoz) külső -, vagy belső menetes tömlővéggel, csapcsatlakozóval csatlakoztatható, de használhatunk bilincses rendszert is. A tömlők belső átmérője határozza meg, hogy milyen csatlakozót kell használnunk. A locsolótömlők átmérőjét col-ban határozzuk meg, így beszélhetünk fél colos (1/2"), háromnegyed colos (3/4"), egy colos (1"), ötnegyed colos (5/4"), stb. tömlőkről. A col, vagy coll mm-re történő átszámításáról ide kattintva olvashat bővebben.
A menetek (metrikus menet) táblázatos megjelenítése itt található.

Bilincses rendszer

Sokan részesítik előnyben (a gyorscsatlakozós rendszer helyett) a bilinccsel történő tömlőrögzítést. Ebben a rendszerben is kitalálták már a menetesen bonthatóságot. A tömlővég hollanderrel készül (tömítéssel ellátva), mellyel egy menetes véggel csatlakozhatunk, így két, vagy akár több tömlőt is összeköthetünk. Ehhez a rendszerhez is készülnek különböző kézi szórófejek, vagy leszúrható szórófejek.

Gyorscsatlakozó

Egy-két évtizede jelentek meg az úgynevezett gyorscsatlakozós rendszerek, melyek lehetővé teszik a tömlő és a szórófej gyors összekötését, és a szórófejek gyors cseréjét mindenféle segédeszköz nélkül.

Tömlő tartó

Amennyiben csak ritkán használjuk a slagot, mindenképp gondolnunk kell annak tárolására is. Erre több lehetőség adódik, léteznek egyszerű fali tömlőtartók, amin "karikázva" tarthatjuk a locsolótömlőt. Létezik gyorscsatlakozós tömlődobok és tömlőkocsik, melyekre feltekerhetjük az épp nem használt tömlőnket és praktikusan bárhová eltehetjük, vagy magunkkal vihetjük.

Ha hasznosnak találta bejegyzésünket, kérjük ossza meg ismerőseivel. Köszönjük!