Barion Pixel
Hívjon - írjon, kérdezzen bátran! Segítünk!!! 📞+3670/882-4048 📧 info@tuzfiaibolt.hu

Vessünk hagymát, de milyet?

2018-03-17 9:30

Hagymafélék




 

Általánosságban:

Tápanyagban gazdag talajt igényel, amit kielégítően kell locsolni. Az ökológiai kertészetben is ez egyszerűen azt jelenti, hogy időközönként meglocsoljuk. Sokan mondják, hogy a hagymát könnyű gondozni, nincs vele gond, csak néha megkapálni, és ennyi. Ha belegondolunk, és lelkiismeretesek vagyunk, akkor ennél azért több dolgunk van a hagymával. Nézzük:

A vöröshagymát magról is lehet termeszteni, de dughagymáról könnyebb. Amint az új zöldhagyma megerősödött, attól kezdve fokozatosan fogyaszthatjuk a leveleit. A magokat egymástól körülbelül 30 cm-re kialakított sorokba vetjük, a friss hajtásokat 7-10 cm-ként hagyjuk meg.
 
A vöröshagyma hajlamos arra, hogy megtámadják a rovarok, ezért az eredeti istállótrágya nem használható. Mind a magokat, mind a dughagymát, a talaj felszínéhez közel kell a földbe helyezni. 

A vetésforgó második szakaszába való, a laza szerkezetű, humuszban gazdag, gyorsan melegedő talajokon termesszük elsősorban. Elő-, utó- és főveteményként egyaránt termeszthetjük. Jó talajelőkészítést igényel, ezért a területet mélyen ássuk fel és a felszínt porhanyósra dolgozzuk. Káliumigénye magas, de kerüljük a sok nitrogént. Az állomány kezelése abból áll, hogy lazítsuk a talajt, és tartsuk gyommentesen. A talajlazítást óvatosan végezzük, mert a hagyma sekélyen gyökerező növény, ezért vigyázzunk a vetési, illetve ültetési mélységre.

Szaporíthatjuk magról és dughagymáról. Az egyéves hagyma kevesebb ráfordítással, de kisebb szárazanyag- tartalommal termeszthető, míg a dughagymás termesztés drágább, de nagyobb a szárazanyag-tartalma, jobban tárolható. 

Hőmérsékletigénye közepes, fényigényre közömbös, vízigénye közepes. Tápanyag szempontjából foszforigényes. Március közepe táján vethetjük, ágyásos rendszerben 25 cm-es sortávra úgy, hogy minden 4. sor után egy sor kimarad. Duggatás esetén a dughagymákat lazább talajon sekélyebbre, kötött talajon mélyebbre dugjuk, mert a gyökere kiemeli a talajból. A hagymalégy veszélyezteti, de a sárgarépával vegyes ültetés esetén egymás legyeit elűzik.

Amikor a cseresznye virágzik, kezdődik a hagymalégy rajzása, a sárgarépa akkor még kicsike, ezért a hagymalégy ellen rebarbaralével permetezzük.

Jó társnövénye még a hagymának a kapor, az uborka, a fejes és cikória saláta. Betegségei ellen a kén- és réztartalmú készítmények adhatnak védelmet, illetve a helyes agrotechnika is sokat segíthet.

A vöröshagyma vethető magról (egyéves) és dughagymáról (kétéves). Amire figyelnünk kell a fajták választásakor: 
- friss fogyasztásra
- tárolásra termeljük-e?

Egyévesek, magról:

A hagyma is a hidegtűrő zöldségfélék közé tartozik, amely nem érzékeny a fagyra, korán, már február végén - március elején ültethető.  Míg a dughagymáról ültetettek (az extrém szárazságot kivéve) öntözés nélkül is termeszthetőek, a magról vetett hagymákat öntözni kell. 

4-5 keskenyebb sor (10-15 cm) után következzen egy szélesebb "művelő út", ami legalább 30-35 cm széles. Így kényelmesen tudunk a sorok között gyomlálni, öntözni, kapálni. Homokos talajon kicsivel mélyebbre 4-5 cm, kötöttebb talajon sekélyebbre, 3-4 cm mélyre vethetjük. A túl sűrű vetést kelés után ki kell egyelni, 3-5 cm távolságra ritkítani az állományt - azaz méterenként 15-20 növényt hagyjunk meg. A hagymamag lassan csírázik 2-3 hétre is szükség lehet, míg megjelennek. A kiszedett hagymákat át palántázhatjuk máshová, jól viselik az átültetést. A növekvő hagymákat rögtön fogyaszthatjuk újhagymának, ami megmarad, mert nem tudjuk elfogyasztani, felhasználhatjuk jövőre dughagymának. Kapáljuk és öntözzük a termesztés folyamán. 

Dughagyma:

A vöröshagymát általában dughagymáról szaporítják. Külön, önálló területre duggassuk a télire termesztett hagymát. Eltartható, nagyfejű termés általában csak az apró dughagymából lesz. Társnövénynek hagyjunk helyet a sárgarépának és a paradicsomnak is. Ha száraz az idő, meghálálja az öntözéstés a talajlazítást, gyomtalanítás. Amikor a szár kezd sárgulni, a hagyma beérett. Ez általában augusztusra tehető. Mielőbb ássuk ki és szedjük is fel, ha esős az idő. Ha ilyenkor eső éri, újból hajtani kezd és már nem teleltethető át. A szedett hagymát napon, vagy fedett szellős száraz helyen kiterítjük, megszárítjuk. Kézzel ledörzsöljük a földet, majd kiterítve tovább szárítjuk. Átválogatjuk, a sérülteket félre tesszük mielőbbi felhasználásra, az egészségeseket rekeszekbe, ládákba tesszük.

A hagymatermesztés sikere a dughagyma ültetési mélységétől függ. Ezért ügyeljünk arra, hogy az ültetési mélység kötött talajon ne legyen 1 cm-nél több. Ültetésre legalkalmasabbak a mogyoró nagyságú hagymák. Ha túl mélyre ültetjük, könnyen magszárba szökken.

Vöröshagyma fajták

Éves termesztéshez a Makói bronz javasolható, amely jól tárolható, valamint a Makói 104, mely hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkezik. Jó termőképességű az Alsógödi, jó minőségű az Aroma, a Favorit és a Pannónia fajta egyaránt. Kiváló gyöngyhagyma a Fertődi ezüstfehér. Lilahagymák a Tétényi rubin és a Braunschweigi.

Vörös fajták: 

Makói bronz:

Lombja nagy, erőteljes, színe fűzöld, viaszbevonata minimális. Hagymája megnyúlt gömb, a felső harmadában szélesebb, tönkje és nyaka fokozatosan keskenyedő. A héj zárt, több rétegű, bronzbama. Húsa kemény, tömött, fehér, közepesen csípős. Termőképessége igen jó, nyers fogyasztásra alkalmas, alakja és héj szilárdsága miatt a gépi betakarítást jól tűri.

Makói 104:

Lombja középnagy, középzöld színű, levelei erősen viaszosak. A hagyma megközelítőleg gömb alakú, a nyak felé keskenyedő, a tönk felől lekerekített. A hagyma héja vastag, zárt, színe bronzbama. Húsa tömött, fehér, csípős. Nyers fogyasztásra, tárolásra, exportra is alkalmas. Jól tárolható. Termőképessége szerényebb, de a szárazanyag-tartalma vetekszik a dughagymáról termesztett hagymákéval.

Alsógödi:

Lombja sötét fűzöld színű, közepes viaszbevonattal. A hagyma alakja szár felőli részen lapított gömb. Válla széles, nyaka benőtt, vékony. Gyökér felőli része öblösen keskenyedő, tönkje a hagymával egy vonalban van. Héja középvastag, világosbarna színű, sötétebb barna erezettel. Húsa fehér, tömött, íze enyhén csípős, kellemes. Igen jó termőképességű fajta, kicsi a szárazanyag-tartalma, szárítóipari feldolgozásra nem alkalmas.

Aroma:

Lombja középnagy, szürkészöld színű, középvastag, erősen viaszos. A hagyma alakja gömb, szár felőli és alapi része kissé kiemelkedő. A hagyma héja középvastag, sötétsárga színű, kissé zöldes színeződéssel. A hús fehér, tömött, csípős. Termőképessége közepes, szárazanyag-tartalma közepes, mind friss fogyasztásra, mind ipari feldolgozásra alkalmas.

Fehérhagyma fajták: 

Fertődi ezüstfehér (gyöngyhagyma):

Alakja lapított, kerek, szár felőli része hegyesedő, gyökér felőli része egyenes. Héja vékony, többrétegű, de kissé foszlós, ezüstfehér színű. Húsa fehér színű, kissé zöldes árnyalattal. Hagymalevelei vastagok, laza állományúak. íze alig csípős, kellemes édeskés. A fajta termőképessége jó, de ingadozó. Igen rövid tenyészidejű, rövid ideig tárolható, zöld-, főző- és csemegehagymaként friss fogyasztásra alkalmas. Csak magról vetve termeszthető tavaszi vagy augusztus második felében történt vetéssel.

Lilahagyma fajták:

 Tétényi rubin:

Lombja középnagy, gyengén viaszos bevonattal. A hagyma alakja az alapi részén kissé megnyúlt gömb. A héj középlila-sötétlila színű, középvastag. A pikkelylevelek külső fele lila, a közepe felé enyhén világosodik. Húsa tömör, enyhén lilás színű. íze kellemes, enyhén csípős. Egyéves, jó termőképességű lilahagymafajta. Kitűnő csemege- és salátahagyma. Tárolhatósága közepes vagy gyenge. 

Braunschweigi:

Alakja lapított, kerek, szár felőli része vállas,gyökér felőli része egyenes vonalú. Héja vastag, jól záródó, sötétlilás-vörös színű, alig elütő erezettel. A hagymalevelek vastagok, külső részük lilásvörös, belső részük lilásfehér. A középső rész majdnem fehér. Húsállománya laza, vagy közepesen laza. íze gyengén csípős. Közepes termést ad, eltarthatósága közepes vagy gyenge. Friss fogyasztásra alkalmas, lapos alakja és az utóbbi években csípőssé vált íze miatt visszaszorulóban lévő fajta. 

Kétéves termesztésre a hazai fajták a legjobbak: a Makói, a Makói CR, kisebb mértékben a Makói fehér.

Makói:

Alakja gömbölyű, szár felőli részen vállas, nyaka jól benőtt, vékony. Gyökér felőli része gömbölyű vagy kúpos. Héja vastag, többrétegű, jól záródó, brozvörös színű. Erezete jól látható. Húsa fehér, húsos hagymalevelei vékonyak, szorosan záródnak. Húsállománya nagyon szilárd. Íze erősen csípős, fűszeres. Rövid tenyészidejű, igen
nagy szárazanyag-tartalmú, közepes termőképességű fajta. Jól szállítható, tárolható, a konzervipar kedvelt fajtája, szárításra is alkalmas. Elsősorban dughagymáról termesztjük.

Makói CR:

A hagyma gömb alakú, a héj színe bronzvörös, a héj szilárdsága kitűnő. Magas szárazanyag-tartalommal rendelkezik, jól tárolható, elsősorban dughagymás termesztésre ajánlott. Nagyon jó friss fogyasztásra, tárolásra, konzervipari feldolgozásra és szárításra.

 Makói fehér:

A hagyma alakja gömb, a héjszíne fehér, héjszilárdsága kitűnő, magas a szárazanyag-tartalma, jól tárolható, dughagymáról termeszthető fajta. Termesztése az előbbieknél kisebb jelentőségű, konzervipari feldolgozásra, friss fogyasztásra, tárolásra alkalmas. Sűrűn vetve kapjuk a gyöngyhagymát.

Betakarítás, tárolás

A hagyma akkor érett, ha a levele sárgulni kezd, illetve magától elfekszik. A magról vetett hagymát augusztus végen, szeptember elején, a dughagymáról ültetettet valamivel hamarabb szedhetjük. A sorok kiforgatása után a hagymát egy-két napig a talajon szárítjuk. A leszáradt levél- és gyökérmaradványoktól, a szennyeződésektől megtisztítjuk, szellős tárolóban tároljuk.

Ha hagyma, akkor hagymalégy

Jelenlétére utaló jelek:

Tavasszal a fonnyadó, földre fekvő vöröshagyma tövek mutatják a hagymalégy kártételét. Az imágó házi légyre emlékeztet, 6-6, 5 mm hosszú, színe hamuszürke. A tojás hosszúkás, piszkosfehér, kb. 1 mm – es. A lárva hossza kifejlett állapotban 6-8 mm, fehér színű, henger alakú.

Magyarországon elsősorban a csapadékosabb évek alatt károsít. Olyankor a vöröshagyma egyik legsúlyosabb kártevője. A kárt a hagymalégy lárvája okozza.

A megtámadott hagyma levelei kezdetben lankadnak, sárgulnak, majd később elpusztulnak. A lárváktól ejtett sebeken, sérüléseken át, különösen, ha ebben az időszakban sok eső hullik, rothasztó baktériumok fertőzik a növényt. A kórokozó mikroorganizmusok jelenléte következtében a hagyma bűzös, kellemetlen szagúvá
válik. A hagymalégy lárvái fehér színűek.

Évente két, esetleg három nemzedéke fejlődik. A talajban telel báb alakban. Az imágók rajzása rendszerint a cseresznyevirágzással esik egybe. Kezdetben nektárral táplálkoznak, majd párosodnak. Tojásaikat általában többesével a vöröshagyma levélhónaljába vagy a levelek közé rakják. A fiatal nyüvek azonnal a hagymafejbe furakodnak, s további fejlődésük ott folytatódik; ez 2-3 hétig tart. Ez idő alatt több hagymát is károsítanak, egyikből a másikba többnyire a gyökérzónán át hatolnak be. A kifejlett nyüvek a károsított növényt elhagyják, hogy a talajban bábozódjanak. A 8-14 napig tartó báb állapot után jelenik meg az újabb generáció. A nyári nemzedék imágói júliusban rajzanak és a lárvák a hónap végén károsítanak, majd bábjaik telelnek át. Esős időszak kedvező körülményeket teremtenek a hagymalégy számára.

Védekezés: 

Azért a hagymalégy miatt nem kell feladni a hagymatermesztést. Az első rajzás a cseresznye virágzáskor kezdődik, ekkor rebarbara levélből készült főzettel lepermetezni a hagymát, és ezt úgy 2 hetente ismételni. De ennél lényegesen egyszerűbb, ha az ágyást letakarjuk fátyolfóliával. Nem a lukacsos, perforált fólia, hanem a sűrű szövésű, légkönnyű fátyolfólia. Ez akár a teljes időszakban rajta maradhat. Kb. 2000-2500 Ft egy 2x10 méteres fólia, amire ha vigyázunk, több évig is használhatjuk, és tényleg kiváló. Ha közé sárgarépát is ültetünk, azt se kell félteni a répalégytől. A locsolás a fólián keresztül történik. Mikor ritkítjuk a répát, akkor felhajtjuk a fóliát, és ha elvégeztük a munkákat, visszatakarjuk az ágyást.
A már fertőzött növények összeszedésével és elégetésével csökkenthetjük a második nemzedék népességét. 

Hagyma és a tápanyagigény:

Tápanyagban gazdag talajt igényel, de nem lehet frissen trágyázott a földje. Ahhoz, hogy kielégítő termést kapjunk, szükséges a tápanyagpótlás. A szerves trágyák közül a csirketrágyából készült trágyaléből

  1. először akkor adjunk, mikor a két leveles állapotot elérik; akár magról, akár dughagymáról van szó.  
  2. A második öntetet két hét múlva kapják meg, ekkor már van a bográcsozásból hamu is, ebből is keverjünk a trágyalés öntetbe egy pohárral.
  3. harmadik trágyázásra júniusban kerüljön sor, amikor alaposan belocsoljuk a sorokat a trágyalé+hamu öntettel.

Öntözése: Kihajtás után rendszeresen locsoljuk, mivel a hagyma is szenved a szárazságtól. Nehezen fejlődik, ha gyomos a terület, ezért a gyomtalanítás is fontos feladat. A gyomtalanításkor óvatosan kapáljunk, hogy a hagymatestet ne sértsük meg. 

Forrás: www.gazigazito.hu

2018-03-17 9:30