+36 30 278 0461 / info@tuzfiaibolt.hu

Gyorscsatlakozó rendszerek locsolótömlőhöz

2018-01-22 15:43


Minden évben elérkezik a pillanat, amikor növényeink vízért kiáltanak. Ilyenkor előkerül a locsolótömlő és elgondolkodunk, hogyan kellene szórófejet, akár kézi, akár leszúrható, vagy talpas telepíthető szórófejet hozzákapcsolni. Régebben csak bilinccsel rögzíthető (bilincses rendszer) tömlővégek, csatlakozók álltak rendelkezésre. Ez akkor jó megoldás manapság is, ha a kerti tömlőt nem feltétlenül kell öntözés után elpakolnunk, hanem tulajdonképp egy helyre "telepítjük". A kényelmesebb tárolás, illetve többféle szórófej használatára, esetleg a tömlő többfelé ágaztatásának könnyebb, gyorsabb megoldásaként fejlesztették ki az úgynevezett gyorscsatlakozó rendszereket. Azért beszélünk többes számról, hiszen vízáteresztő képesség szempontjából már többféle átmérőjű rendszer is forgalomban van. Itt mindenképp meg kell jegyeznünk, hogy nem csak a kívánt vízmennyiség mértéke határozza meg, hogy melyik rendszert választjuk, hanem a vízvételi lehetőség is. Hiszen ha szivattyúval öntözünk, akkor figyelembe kell vennünk azt, hogy a csatlakozó belső átmérője mennyire szűkíti le a víz szabad áramlását, mennyire dolgoztatja meg ezzel a szivattyút. Tulajdonképpen a szivattyúk otthoni használatának elterjedése hívta életre a nagyobb vízáteresztő képességű gyorscsatlakozó rendszereket. 
Ezek fényébe beszélünk három féle rendszerről.


Hagyományos, 1/2 colos gyorscsatlakozó rendszerEz a legkisebb átmérővel, vízáteresztő képességgel rendelkező gyorscsatlakozó rendszer, viszont ehhez a rendszerhez találhatunk többféle megoldást, a többihez képest. Mivel kis átmérőben engedi át a vizet, ezért elsősorban hálózati vízhez, kerti csapról történő öntözéshez ajánljuk. Itt a lehetőségek tárháza számtalan gyártót és ezzel együtt többféle minőséget is kínál. Mindenképp nézzen utána a választott csatlakozó, szórófej gyártójának, amennyiben van lehetősége. Mi azt ajánljuk, hogy nem az ár tudatában kell dönteni, hisz az ár nem feltétlenül követi a termék minőségét. Itt arra gondolunk, hogy némelyik márkanév már értelmetlenül elszállt az árakkal, és ezt vevőink visszajelzései alapján mondjuk. Hisz gondoljunk csak bele, ha szinte ugyanolyan tulajdonságokkal bíró termékek között 5-szörös az árkülönbség, akkor az 5-ször drágább termék 5-ször jobb? Nem hinnénk. A mi termékpalettánkon a lengyel BRADAS gyár termékeit találhatja meg. Szintén vevői visszajelzéseket figyelembevéve mondhatjuk, hogy ár-érték arányban az egyik legjobb termékcsaládot  találtuk meg.

A 1/2 colos gyorscsatlakozó rendszer méretezését ITT nézheti meg!3/4 colos gyorscsatlakozó rendszer


Ez a rendszer alkalmas 3/4 colos, illetve 1 colos tömlő használatával szivattyúval való öntözésre is, hiszen nagyobb belső átmérője, nagyobb vízáteresztést enged. Így már kevésbé terheljük a szivattyút. A rendszerben megtalálható a 1/2 colos rendszerrel való összekötés lehetősége is. Arra mindenképp felhívjuk a figyelmet, hogy az ebben a rendszerben található gyorscsatlakozók, csapcsatlakozók, szórófejek önmagukban nem kompatibilisek sem a 1/2 colos, sem az 1 colos rendszerrel! 

A 3/4 colos gyorscsatlakozó rendszer méretezését ITT
 nézheti meg!


1 colos gyorscsatlakozó rendszerAz 1 colos rendszer kifejezetten 1 colos tömlő használatához lett kitalálva, nagy vízáteresztő képessége miatt szivattyúkhoz is bátran ajánljuk. A gyorscsatlakozó rendszerek közül ez a legnagyobb belső átmérőjű rendszer. Az 1 col (1") megnevezés nem csak a locsolótömlő méretét takarja, a rendszer nagy belső áteresztő képességét is sugallja. Ebben a rendszerben is megtalálható gyorscsatlakozó, állítható szórófej, Y elágazó, kuplung csatlakozó, tömlőcsatlakozó.  


Az 1 colos gyorscsatlakozó rendszer méretezését ITT nézheti meg!

Ha hasznosnak találja ezt a cikket megoszthatja másokkal is!